Dragostea - un dar mai presus de toate

dragostea1Putem oferi multe lucruri celor din jurul nostru: atenție, laudă, daruri, îmbrățișare, cuvinte frumoase, sfaturi, etc. Dragostea însă rămâne un dar mai presus de toate acestea. Dragostea este si rugăciunea în ascuns pentru cel iubit, iertarea pe care nu o cere, osteneala pe care nu o apreciază.
Nefericiți nu sunt oamenii care iubesc, ci oamenii care nu pot iubi și încalcă legea dragostei.
06 Noiembrie 2017

Trupul - templu al Duhului Sfânt

templul duhului sfantPentru sex, desfrâu, mulți mint, fură, sunt geloși, mândri, vicleni, prefăcuți, strică familiile altora, își neglijează copiii, își părăsesc familia, își cheltuiesc agoniseala și chiar avortează și ucid.
Pentru a urma credinței sfinte mulți își recunosc și mărturisesc sincer păcatele, caută să își îndrepte fărădelegile, se smeresc, își cer iertare, se dăruiesc familiei, fac milostenie, învață să iubească și să fie de folos celorlalți, ridică oameni căzuți, răniți, chinuiți, se jertfesc.
Curvia trupească aduce cu sine curvia sufletească.
"Fugiţi de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârşi omul este în afară de trup. Cine se dedă însă desfrânării păcătuieşte în însuşi trupul său. Sau nu ştiţi că trupul vostru este templu al Duhului Sfânt care este în voi, pe care-L aveţi de la Dumnezeu şi că voi nu sunteţi ai voştri?” (1 Corinteni 6, 18-19).
26 Octombrie

Înțelesul profund al iubirii

intelesuliubiriiIubirea e mai mult decât a fi cu cineva împreună de teama singurătății. Iubirea înseamnă să te gândești permanent cum poti sa fii de folos celui pe care îl iubești, oferindu-te pe tine fără ca prin aceasta sa ii constrângi libertatea celuilalt.
25 Octombrie 2017

Cultivarea duhului

Iisus Hritos"CĂUTAȚI ȘI VEȚI AFLA "
În Evanghelie Domnul ne îndeamnă să căutăm, adică să ne întresăm de sensurile vieții, de adevăr, de lucruri profunde.
"CITIȚI SCRIPTURILE"
În Evanghelie Domnul ne îndeamnă să citim, să ne cultivăm, să nu fim ignoranți, inculți.
"FIȚI ÎNȚELEPȚI CA ȘERPII "
În Evanghelie Domnul ne îndeamnă să ne înțelepțim prin ceea ce trăim, citim, auzim, vedem, învățăm.
A fi creștin înseamnă a te preocupa de cultivarea duhului prin valorificarea spirituală a toata experiența întâlnirii cu Adevărul, cu Logosul (Cuvântul), cu Frumosul, cu Binele.
25 Octombrie 2017

Când vrei să fii al lui Hristos

inima curataCe combinație alege omul cu inima curată?
Viclenia și faptele bune? Sinceritatea și lipsa bunului simț? Sinceritatea și bunătatea? ...
Când vrei să mănânci sănătos nu combini mâncărurile oricum, când vrei să fii al lui Hristos nu functionează credința combinată cu viclenia, insolența, răutatea, invidia, incultura, etc.
Să luăm aminte!
23 Octombrie 2017

Frumusețea omului

Maica Siluana"Frumusețea omului este frumusețea gândurilor lui. "
Maica Siluana
20 Octombrie 2017

Ce ne învață durerea?

maica siluana„Ia gândiţi-vă că ne place ciocolata, mâncăm cu plăcere ciocolată. Pofta şi plăcerea de a mânca ceva atât de bun, cum e ciocolata sau îngheţata, îţi spune: mănâncă, şi mai mănâncă una, şi mai mănâncă una, şi mi-e greaţă, şi-mi deranjez stomacul, şi vine durerea care pune capăt! Că altfel, dacă n-ar interveni durerea aceasta, sângele s-ar umple de atâta zahăr, încât n-ar mai putea să proceseze şi am muri. Aceasta este ca plăcerea! Plăcerea copilului mic de a băga mâna în flacără n-ar putea fi oprită decât de durerea arsurii pe care i-o face flacăra...
Aşa că avem nevoie să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru durere și oricând mă doare ceva să zic: în ce foc mi-am băgat degetul? Şi ce mă învaţă durerea asta? Să nu luăm analgezice în loc să scoatem mâna din foc, pentru că ardem de vii şi pe urmă zicem că n-am avut noroc...”
Maica Siluana
19 Octombrie 2017

Fericirea

fericireaFericirea nu este doar un scop al vieții personale, ci este și un dar pe care îl poți oferi celorlalți.
Omul rau se bucura cand celorlalti le merge rau si doar lui ii merge bine.
Omul bun e fericit cand ii poate face si pe ceilalti fericiti!
Fii bun! Fii om!
19 Octombrie 2017

Smerenia

o clipa de smerenieE suficientă o clipă de smerenie sinceră ca viața să se umple de lumină și iubire!
11 Octombrie 2017

Brațele părintești

Hristos1Prima răsplată a păcatului se arată în mustrarea conștiinței, neliniștea interioară, pierderea bucuriei, goliciunea vieții și răceala inimii.
Prima tendință a omului după căderea în pacate este aceea de ascundere de Dumnezeu și de fugă în tufiș, pentru că se vede gol și murdar. El însă are nevoie de brațe părintești care să-l spele si sa il îmbrace cu haina bucuriei ca pe fiul risipitor.
Nu fugi de Evanghelie, nu fugi de Hristos Care ține încă ușa deschisă ca tu să te întorci la pace si bucurie.
"Veniți la Mine cei obosiți și încărcați"!
10 Octombrie 2017

Oprește-te o clipă și ascultă-ți sufletul

opreste te o clipaOmule, de ce cauți să fii apreciat pentru ceea ce ai și nu pentru ceea ce ești? Tu ești mai mult decât un cont, o hârtie, un metal! Ești mai valoros decât orice câștig din această lume, pentru că tu nu ești doar pământ! Ai în tine cerul, ai în tine suflarea de viață care a ieșit din gura lui Dumnezeu, ai în tine Soarele vieții, ai în tine Frumusețea Raiului, ai în tine Bucuria Biruinței lui Hristos!
De ce rămâi la lucruri de nimic? Tu ești chemat să intri înlăuntrul tău ca acolo să redescoperi Chipul Tatălui Ceresc, să faci să țâșnească din nou viața care naște viață, pace, bucurie, mângâiere.
Fuga de tine prin refugiul în materie nu ți-a adus nicio bucurie. Când trupul se bucură și sufletul plânge, ce mulțumire poți avea? Vei putea înșela oare sufletul dăruind trupului comfortul lumii acesteia? Vei putea oare lumina viața ta cu un foc de artificii?
Întoarce-te, om drag, spre tine. Oprește-te o clipă și ascultă-ți sufletul, șterge-i lacrimile, oprește-i durerea, legându-i rănile. Cheamă pe Doctorul Sufletelor să îți arate calea vindecării!
05 Octombrie 2017

Iertarea

iertareaCopiii își iartă atât de ușor părinții, prietenii, colegii, profesorii.
Adulții își iartă cu greutate părinții, copiii, prietenii, cunoștințele și chiar propriile greșeli.
E minunat să ai inima de copil!
"Lăsați copiii să vină la Mine, că a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor". Mc 10,4
04 Octombrie 2017

Nu fi indiferent

nu fi indiferentDe te doare sufletul sau te bucuri amintește-ți că orice trăire are să te învețe ceva. Nu fi indiferent nici la suferințele și nici la bucuriile tale.
03 Octombrie 2017

Astăzi

astaziAstăzi adu-ți aminte că și cei de lângă tine sunt OAMENI.
Astăzi oprește frustrările tale să mai arunce umbrele nemulțumirii personale asupra celor din jur.
Astăzi acceptă că și tu ești doar un om imperfect. Vei vedea diferența!
02 octombrie 2017

Cuvânt din Scriptură

cuvant din scripturaCuvânt din Scriptura dătătoare de viață, curaj, putere:
"Purtarea să vă fie fără iubire de arginţi; mulţumiţi-vă cu ceea ce aveţi, căci Însuşi El a zis: NU TE VOI LĂSA, NICI NU TE VOI PĂRĂSI.”
Evr. 13,5
27 Septembrie 2017

Prin credință toate pot fi depășite

sporeste ne credintaAtunci când simți că te bântuie deznădejdea, atunci când trupul te trage în jos, atunci când oamenii din jur nu îți oferă suportul de care ai nevoie, când toate corăbiile par scufundate, adu-ți aminte că prin CREDINȚĂ toate pot fi depășite. Prin credință o lacrimă de durere devine lacrimă de bucurie, neputința devine biruință, suferința devine mângâiere, un vis devine realitate, o rugăciune devine o minune.
Prin credința în Cel Ce a biruit lumea îți poți depăși cu adevărat limitele și poți ajunge în adâncul infinit al sufletului tău în care te așteaptă cu dor Dumnezeu!
Doamne, sporește-ne credința!
23 Septembrie 2017

Iubesc Iubirea!

Ieromonah Hrisostom Filipescu"În bucuria iubirii nu avem nevoie de măşti. Este singurul loc curat şi pur care nu are nevoie de interpretări, de roluri, de scenarii. Cred din toată inima în puterea iubirii. Suntem pe pământ să ne iubim într-o continuă lecţie a iubirii. Uneori luăm notă de trecere, alteori picăm examenele. Până la buza mormântului se dau restanţe la iubire. Dacă oamenii şi-ar umple sufletele cu iubire nu ar mai avea vreme să se plângă pentru nimicurile vieţii. Dacă iubeşti ierţi şi ierţi totul boiereşte, nu doar din vârful buzelor! Iubirea te iubeşte aşa cum eşti, căci în iubire eu sunt tu şi tu eşti eu.
Vocaţia fiinţelor vii este iubirea. Fiecare dintre noi are dreptul să fie iubit. A fi în iubire înseamnă a fi şi a locui în Dumnezeu. Iubesc Iubirea! Tu ce iubeşti?"
Ieromonah Hrisostom Filipescu
22 Septembrie 2017

Să învățăm a învăța

sa invatam a invataNimeni nu s-a născut învățat. Am învățat să mâncăm, să mergem, să vorbim, să gândim, să ne bucurăm, să plângem, să credem, sa biruim.
Acum că suntem mari și credem că le știm pe toate avem nevoie să învățăm a învăța!
Omul care nu se sfătuiește cu nimeni orbește cu fiecare zi mai mult! Căutați, cereți cu rugăciune și răbdare duhovnicul de care să ascultați și care să vă pună în lucrare. Abia atunci începem să învățăm a învața.
13 Septembrie 2017

Căutarea

cautareaCauți pace fără a avea gânduri bune? Cauți putere fără post? Cauți răspunsuri fără rugăciune? Cauți iertare fără să ierți sau fără să îți ceri iertare? Cauți liniște fără să asculți de nimeni? Cauți bucurie fără a înceta să te mai compari cu ceilalți? Cauți plăcerea fără să te gândești la durerea care vine dupa ea? Cauți să simți viața continuând să fugi de realitatea în care trăiești? Cauți succes fără credință? Cauți prețuirea oamenilor fără a avea prețuire față de Dumnezeu?
Atunci nu ai inteles nimic din viața ta!
12 Septembrie 2017

Ridică-ți ochii spre cer și privește cu încredere Iubirea!

ridica ti ochii spre cerNimeni să nu se plângă de lipsă de iubire, "pentru că Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică." (Ioan 3, 16).
Ridică-ți ochii spre cer și privește cu încredere Iubirea! „Cerurile spun slavă lui Dumnezeu” și îți șoptesc că frumusețea Lui se oglindește în tine. Pornește doar pe drumul căutării înlauntrul tău ca să te minunezi de prezența lui Dumnezeu în tine!
Doamne, lasă-ne să Te îmbrățișăm! Chiar și numai pentru o clipă....
10 Septembrie 2017

La mulți ani, Maria!

SfMaria01Astăzi s-a născut Maica lui Hristos, Maica Credinței și a Bucuriei, Maica Smereniei și a Iubirii. Ea L-a născut și L-a crescut pe Mântuitorul, Care aduce Mângâiere Lumii!
Nașteți și creșteți și voi copii care să devină mângâietori ai lumii prin Duhul Sfânt, Mângâietorul!
La mulți ani, Maria!
08 Septembrie 2017

Amăgirea

sf siluan athonitul"Cădem în amăgire când credem că suntem mai deştepţi şi mai experimentaţi decât alţii şi chiar decât duhovnicul nostru. Şi eu am gândit aşa din lipsă de experienţă şi am suferit pentru aceasta şi sunt foarte mulţumitor lui Dum­nezeu că prin aceasta m-a smerit şi m-a povăţuit şi nu m-a lipsit de mila Sa."
Sfantul Siluan Athonitul
07 Septembrie 2017

Frumusețea cuvintelor frumoase

cuvinte frumoaseWERTZUIOPASDFGHJKLYXCVBNM;-:,.
Cam așa este și viața noastră uneori. Nu înțelegem nimic din ea. Însă ne putem folosi de literele existente pentru a scrie cuvinte frumoase.
Fă din clipele vieții tale momente frumoase!
02 Septembrie 2017

Rugaciunea însuflețită - izvorul bucuriei

rugaciunea izvorul bucurieiMintea prin modul în care lucrează sau este lucrată de gânduri îmbolnăvește sufletul și trupul. Gândurile înmulțite tulbură pacea, obstrucționează lumina rațiunii, slăbesc inima omului.
Stress-ul este doar starea sufocantă a sufletului care are nevoie de aerul rugăciunii prin care vine liniștirea.
Nu uita de rugăciune! Prin ea se aerisește mintea, cu ea se odihnește inima, cu ea se mângâie și se încurajează sufletul, prin ea lumina intră din nou în viața ta, cu ea ajungi la cer înaintea Scaunului Bunului Împărat și primești binecuvântare, prin ea inima începe să bată din nou în ritmul vieții fericite.
PUNE SUFLET în rugăciune și ea va deveni izvor de bucurie pentru viața ta.
18 August 2017

Coboară cerul în inima ta!

cerul din inima taPrin adevărată credință omul își lărgește viziunea asupra vieții, îi surprinde esențialul și se bucură de plinătatea ei.
Spre credință ne poartă dorul de iubire, de pace, de bunătate, de veșnicie.
Coboară cerul în inima ta cerând credința care mută munții!
Doamne, sporește-ne credința!
13 August 2017

Copiii îți aduc aminte

copiii2Zâmbetul copiilor îți aduce aminte că ai uitat să râzi.
Îmbrățișarea lor îți aduce aminte că ai nevoie să te liniștești ca să poți să începi din nou să iubești.
Lipsa lor de grijă îți aduce aminte că exagerezi propriile gânduri și temeri.
Copiii îți aduc aminte că îți este dor de sufletul tău așa cum ți l-a dăruit Dumnezeu.
"Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu." Marcu 10, 14
09 August 2017

Ascultă legea Duhului Sfânt din inima ta!

l duhului sfantPe cale de dispariție...
- prieteni de încredere 
- cuvântul de onoare
- dragostea de oameni
- inimi milostive și smerite
- minți curate 
- dragostea de adevăr și de dreptate
- credința sinceră și neclintită 
- respectul față de părinți 
- respectul față de copii
Există o lege care să protejeze astfel de valori aflate în plin proces de dispariție. E legea scrisă cu duh sfânt în inimile noastre pe care însă prea puțini o mai ascultă, pentru că mulți au uitat ca mai au și inimă.
N-ai inimă, n-ai dragoste! Nici de dat, nici de primit!
05 August 2017

Ghidul vieții noastre

IisusDacă Sfânta Scriptură ar fi ghidul permanent al vieții noastre atunci viața noastră ar fi Viață!!!
"Cercetați Scripturile..." Ioan 5, 39
05 August 2017

Iubirea Maicii Domnului pentru noi

Maica Domnului"Maica Domnului ne iubeşte mult. Ea vede în noi preţul morţii lui Iisus Hristos. Maica Domnului ne doreşte lucruri mai mari decât ne dorim noi înşine."
Părintele Arsenie Papacioc
01 August 2017

Ce ne învață Dumnezeu prin porunca smereniei?

Sf Maria"Băgaţi de seamă, Dumnezeu când ne porunceşte porunca smereniei, nu este că are nevoie ca El să poată domni asupra noastră cu cizma Lui, ca noi să ne plecăm capetele, că, dacă nu, bau-baul ne va mânca. Ne învaţă să fim aşa cum este El."
Pr. Rafail Noica
01 August 2017

Credința adevărată în ceea ce faci

sf cuv paisie velicikovski de la neamt" În timpul rugăciunii vrăjmaşul nu poate ascunde adevărul, astfel încât el nu mai are putere; aşa poţi verifica adevărata credinţă în ceea ce faci."
Sf. Paisie Velicicovschi
31 Iulie 2017

Trei lucruri necesare

Paisios01"Pentru o educație creștinească corectă sunt necesare trei lucruri: în primul rând puține cuvinte, în al doilea rând multe exemple și în al treilea rând mai multă rugăciune."
Sfântul Paisie Aghioritul
31 Iulie 2017

Ai grijă ce vorbești!

Pr. Filotheos 2"Limba este un bisturiu care poate să scoată o rană dar care poate și să o taie mai adânc." 
Pr. Filotheos
Ai grijă ce vorbești!
27 Iulie 2017

Întărirea Credinței

sfantul paisie aghioritul"– Părinte, cum se întăreşte credinţa?
– Credinţa se întăreşte cu ajutorul rugăciunii. Un om care nu şi-a cultivat credinţa sa de mic, dar are intenţie bună, o poate cultiva prin rugăciune cerând de la Hristos să-i adauge credinţă. Să cerem de la Hristos să ne adauge credinţă şi să ne-o mărească. Ce i-au spus Apostolii lui Hristos? Oare n-au spus: “Sporeşte-ne credinţa? Când spui “sporeşte”, înseamnă că te încredinţezi pe tine lui Dumnezeu. Pentru că de nu se încredinţează cineva pe sine lui Dumnezeu, ce să-i sporească Dumnezeu? Cerem de la Dumnezeu să ne sporească credinţa nu ca să facem minuni, ci ca să-L iubim mai mult.
Ca să se mărească credinţa în Dumnezeu toate ajută. Şi florile, şi lăcustele, şi stelele, şi trăznetele chiar. Toţi le vedem pe acestea, dar nu ne folosim toti, deoarece primim “telegramele”, gândurile ce ni le aduce vrăjmaşul. De pildă, de nu ar fi existat sarea, marea ar fi mirosit urât. Dar cel care cercetează aceas­ta în atelierul lui fără credinţă, nu se foloseşte, deoa­rece inima lui nu s-a curăţit de săruri. Dacă lucrează cineva cu mărime de suflet, cu gând bun, chiar şi cele mai anapoda le vede cu alți ochi, cu iluminare dum­nezeiască, şi îl slăveşte pe Dumnezeu."
Sf. Paisie Aghioritul
27 Iulie 2017

Gestul milosteniei

rochita fetitei1Cu ochi implorând milă fără a fi umilită o fetiță se apropie de o doamnă însoțită de fiica ei. Miluită peste așteptări fetița privește cu recunoștință și admirație rochița fiicei binefăcătoarei sale si pentru o clipă închide ochii. Visează că are o rochiță identică cu care se poate învârti pentru a arăta tuturor cât de frumos arată în rochiță de prințesă.
Brusc deschide însă ochii lovită de o durere în adâncul sufletului. Viața ei prea grea și cu prea multe lipsuri i-a tăiat aripile de a zbura spre tărâmul visurilor împlinite, i-a smuls din rădăcini curajul de a trăi chiar și în gând bucuria de a fi altfel.
Pe chipul ei însă se reașterne bucuria că pentru o clipă a reușit să fie importantă pentru cineva.
Un gest de milostenie e mai mult decât a da cuiva ceva! El poate încuraja un vis, el poate odihni o inimă, el poate schimba o viață. O viață de copil, chiar și pentru o clipă !
24 Iulie 2017

Astăzi câți mai caută să se îndrepte pe sine?

Iisus Hristos09Iar Iisus S-a dus la Muntele Măslinilor. Dar dimineaţa iarăşi a venit în templu, şi tot poporul venea la El; şi El, şezând, îi învăţa. Şi au adus la El fariseii şi cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter şi, aşezând-o în mijloc. Au zis Lui: Învăţătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter; Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici? Şi aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ. Şi stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat şi le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. Iarăşi plecându-Se, scria pe pământ. Iar ei auzind aceasta şi MUSTRAȚI fiind de cuget, ieşeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni şi până la cel din urmă, şi a rămas Iisus singur şi femeia, stând în mijloc.Şi ridicându-Se Iisus şi nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâşii tăi? Nu te-a osândit nici unul?. Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Şi Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuieşti."
Evanghelia de la Matei, cap. 8, 1-11.
Astăzi câți mai sunt în stare să primească mustrarea conștiinței pentru propriile păcate, să lase piatra jos și să caute să se îndrepte pe sine?
Să strigăm din adâncuri: Doamne, singura persoană care voiesc să se schimbe pe acest pământ sunt EU! Ajută-mă!
20 Iulie 2017

E vremea credinței

vremeacredinteiExistă o vreme când vei afla că poți ierta și fără să ți se ceară iertare, când poți iubi fără să fii iubit, când poți să fii fericit fără ca toate dorințele să fie împlinite, când ți se deslușesc sensurile suferințelor îndurate, când vei reuși să nu te mai necăjești pentru nimic. E vremea credinței! Ea vine în viața celui care o dorește cu tot sufletul, o cere neîncetat cu lacrimi, cu toată forța sa lăuntrică.
Dă-ne, Doamne, credința care ne face vii în bucuria Ta!
14 Iulie 2017

Să iubim așa cum dorim să fim iubiți!

iubireaUn adevărat prieten îți arată bucuria că exiști în viata lui. Cel care te iubește cu adevărat nu uită să își arate dragostea slujindu-te și indemnându-te și pe tine la o iubire care se dăruiește.
Să iubim așa cum dorim să fim iubiți!
13 Iulie 2017

Pricină de cădere

cadereCând îi judeci pe alții, îți slăbesc puterile sufletului: te pătrunde un gol sufletesc, îți scade puterea de rugăciune, te cuprinde tristețea, te tulbură duh de înfricoșare, de neliniște, de nemulțumire, de descurajare, adică te părăsește harul lui Dumnezeu.
Judecarea fratelui tău căzut ți se face ție pricină de cădere.
Să privim greșelile celorlalti cu duh de rugăciune! Doamne, ai milă de noi toți!
04 Iulie 2017

Familia - dar al lui Dumnezeu

familiaFamilia este un dar și un dat al lui Dumnezeu! Nu oamenii au creat și definit familia ci Însuși Dumnezeu atunci când creând bărbat și femeie i-a așezat într-o rânduială a iubirii care are ca rod copiii.
Săraca lume! Conservarea adevăratelor valori a devenit într-o lume "iluminată de false valori" prostie, incultură, înapoiere.
Mai grav este când unele "biserici" girează prin stupide afirmații neascultarea omului față de Dumnezeu!
Doamne, Doamne, caută din cer și vezi nebunia lumii și ne izbăvește de ea!
30 Iunie 2017

Cu ce se hrănește sufletul?

sufletulUn suflet nehrănit își arată durerea în neliniștea gândurilor, în agitația inimii, în tulburarea minții, în îndelungă vorbire fără rost, în disperată căutare a senzațiilor de plăcere care să astupe glasul sufletului strivit sub povara greșelilor de zi cu zi, a dorințelor născute din iluzii, a așteptărilor egoiste.
Sufletul se hrănește cu rugăciune, post, fapte bune, cu citirea cărților sfinte, cu împăcarea născută în Taina Spovedaniei, cu mângâierea din Împărtășanie, cu iertarea primită si cea dăruită, cu ascultarea față de un om care te poate scoate din închisoarea minții mincinoase.
Ai grijă de sufletul tău!
27 Iunie 2017

Respectul și prețuirea

respectIntr-o relație în care nu domnește respectul și prețuirea pentru celălalt nu poate domni nici pacea, nici bucuria, nici împlinirea.
Adesea oamenii aflați într-un moment tensionat al relației se atacă permanent prin reproșuri. Cea mai tristă, dureroasă și nefolositoare soluție.
26 Iunie 2017

Ce fel de rugăciune ascultă Dumnezeu?

part"Părinte, de ce mulți oameni care doresc să se căsătorească nu găsesc persoana potrivită deși se roagă pentru acest lucru?
- E simplu: nu se gândesc la sufletul celui pe care îl doresc sa îl aibă alături. Ei au scopuri egoiste, materiale, trupești și rugăciunea nu le este primită. Găsim persoana potrivită atunci când dorim un suflet alături împreună cu care să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să ne mântuim împreună. Astfel de rugăciune ascultă Dumnezeu ."
24 Iunie 2017

Ce este oboseala?

obos1" - Părinte, ce este oboseala?
- Oboseala vine atunci când sufletul se plictisește.
- Păi, cum se plictisește sufletul?
- Sufletul se plictisește când face lucruri fără Dumnezeu".
18 Iunie 2017

O mână întinsă la timpul potrivit

manaintinsaO femeie se așează cu sfială pe marginea unui drum. Cu ochii sticlind de amărăciune și rușine își așează în față un pahar de carton și privește spre cer. Ii e greu să privească chipurile trecătorilor, le cere mila deja prin faptul că este pe această margine de drum, nu vrea să îi îngreuneze cu privirea.
Un bătrân se oprește scotocind prin buzunare câțiva mărunți. Timpul parcă se oprește. Bătrânul nu se poate decide de care dintre monezile găsite să se despartă pentru totdeauna.
Într-o clipită un copilandru se apleacă și pune în pahar o bancnotă generoasă. Întreabă apoi femeia dacă îi poate aduce ceva de mâncare.
Bătrânul rămâne blocat cu bănuții în mână. A pierdut prea mult timp. Mângâierea femeii a venit din altă mână, a unui om care n-a trebuit să trăiască o viață întreagă ca să înțeleagă că atunci când vrei să faci o faptă bună, trebuie să o faci din toată inima.
O mână întinsă la timpul potrivit deschide inimi, deschide cerul.
Să învățăm de la copii!
01 Iunie 2017

La mulți ani, copii!

bebe1Doamne, Îți mulțumesc că ne-ai dăruit lumea copiilor, de la care să învățăm cum să trăim cu adevărat. Te rog dă tuturor copiilor părinți de la care să învețe să Te cunoască și să Te iubească, astfel încât prin iubirea de Tine să curgă din inimile lor bucurie în lume.
La mulți ani, copii! La mulți ani, părinți atenți la nevoile copiilor!
01 Iunie 2017

Doar împreună ne putem mântui

imreuna1Diavolul ne biruiește mai ușor atunci când ne îndepărtăm unii de alții. De aceea prin gânduri ne răcește relațiile dintre noi, apoi ne înstrăinează de noi înșine și în cele din urmă de Dumnezeu.
Nu ne putem mântui decât împreună, suportându-ne și ajutându-ne unii pe alții. Nu mai căuta mântuirea de unul singur.
30 Mai 2017
 

TATA știe exact ce simți

CasaTatalui"Am fost la Clinica lui Dumnezeu pentru un control de rutină, întrucât am constatat că sănătatea mea e șubredă. Când Dumnezeu mi-a luat tensiunea, am văzut că umilința mea era foarte mică. La măsurarea temperaturii, termometrul a înregistrat 40 de grade de neliniște. Dumnezeu mi-a făcut EKG și mi-a diagnosticat o anumită lipsă de iubire pentru că arterele mele erau obturate de orgoliu. Am trecut apoi la secția de ortopedie pentru că am observat că nu reușeam să merg braț la braț cu frații mei, nici să ofer o îmbrățișare frățească deoarece aveam fracturi cauzate de ranchiună. 
Pe lângă aceasta, mi-a descoperit un anumit grad de miopie, dat fiind faptul că nu reușeam să văd dincolo de greșelile celorlalți. 
Când mi s-a facut testul pentru auz, Dumnezeu mi-a zis că eram uneori surd la sfaturile Sale, drept urmare mi-a oferit o consultație gratuită grație marii Sale îndurări .
Promit să iau medicamente recomandate în cuvântul Său - BIBLIA:
- la trezire să beau un pahar cu bucurie și 2 capsule de credință. 
- înainte de treburile cotidiene să iau 3 lingurițe de pace, 5 pastile mari de răbdare. 
- la fiecare oră să înghit 1 comprimat de blândețe și unul de stăpânire de sine.
- când stau cu cei dragi, să-mi fac o injecție cu o fiolă de bunătate și 5 de iubire.
- înainte de culcare, să iau încă 2 pastile de credință. 
Nu te deprima și nu te descuraja!
TATA știe exact ce simți. Scopul Său este de a umple pământul cu iubirea Sa imensă. El ne furnizează răbdare, perseverență si toate celelalte de folos ..."
30 Mai 2017

Puterea unui cuvânt bun

putereacuvantuluiAdesea oamenii nu au nevoie de nimic mai mult decât de un cuvânt bun care să-i mângâie o clipă pentru a-și regăsi puterea de a merge înainte.
Fii atent la cuvintele tale. Cu ele poți vindeca, mângâia, întări un suflet sau îl poți răni.
Un cuvânt bun valorează uneori o viață!!!
18 Mai 2017
 

Dragostea adevărată - o permanentă căutare

dragostea adevarata1"Nu poţi fi cu adevărat afectuos faţă de semenul tău dacă nu iubeşti în general toată creaţia. Dragostea adevărată nu are legătură cu animalitatea, ea nu înseamnă cucerire, posedarea celuilalt, ci o permanentă căutare. Socrate ne spune acelaşi lucru în Banchetul: „Simţi dragoste pentru acela care nu este încă la dispoziţia ta şi nici în posesia ta”. Când ajungem să-l facem pe celălalt proprietatea noastră am încetat să-l mai căutăm şi să mai încercăm să-l întâlnim cu adevărat. Suntem chemaţi neîncetat să-l întâlnim pe cel de lângă noi ca şi persoană, tot mai profund şi mai în adevăr. Când simţim deja că-l cucerim, dragostea noastră pentru el a încetat. Pentru ca dragostea să supravieţuiască, trebuie să existe ceva care îi lipseşte şi pe care îl caută cu asiduitate. Celălalt ca şi persoană are întotdeauna ceva care nouă ne lipseşte şi pe care merită să-l căutăm la el."
Arhimandrit Filothros Faros
04 Mai 2017

Să ne bucurăm de oameni

bucuria dintre noiAuzim tot mai rar oameni care vorbesc frumos despre oameni. Oare chiar s-a stins orice urmă de lumină din sufletele celor care ne înconjoară sau ni s-a întunecat atât de tare mintea că nu mai vedem nimic bun în ceilalți?
În orice om există o licărire de lumină. Dar oamenii au iubit întunericul mai mult decât lumina...
Să învățăm să ne bucurăm de oameni și de darul lor atât cât este!
03 Mai 2017

Importanța mulțumirii

multumescUnii nu au în vocabularul lor cuvântul "Mulțumesc", nu pentru că nu l-au auzit niciodată, ci pentru că nu-l folosesc niciodată. Sunt cei cărora li se pare că li se cuvine totul, cei care cred că au reușit totul doar pe forțele proprii fără niciun ajutor.
A mulțumi este cea mai înaltă rugăciune și un semn de prețuire și recunoștință față de Dumnezeu și de oameni.
02 Mai 2017

Să ne rugăm

iisus02Diavolul nu ne îndeamnă niciodată să ne pornim cu ură împotriva desfrâului, lăcomiei, minciunii, mândriei, invidiei și a altor patimi, ci împotriva lui Dumnezeu, a Bisericii, a preoților, a icoanelor, a sfintelor tradiții.
Să ne rugăm și să aflăm ce duh sălășluiește întru noi!
05 Aprilie 2017

Curățirea minții

iisus hristos9Cum se face mizerie în suflet? Prin gânduri de răutate, de invidie, de mândrie, de desfrânare, de lăcomie, de neascultare, de necredință, de ură.
Rugăciune pentru curățirea minții:
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, curățește gândurile mele!
29 Martie 2017

Prietenul iubeşte în orice vreme

iisusDă slavă lui Dumnezeu dacă ți-ai pierdut "prietenii" când ai ajuns în suferință și cere Domnului iertare dacă tu însuți i-ai părăsit atunci când au căzut.
"Prietenul iubeşte în orice vreme, iar în nenorocire el e ca un frate."
Pildele lui Solomon, 17,17
28 Martie 2017

Izvoare de iubire

maica domnului10Maica Domnului spune Fiului Tău că nu mai avem dragoste! Să facă din inimile noastre izvoare de iubire!
24 Martie 2017

Hrana cea mai aleasă

rugaciuneaȚine-ți mintea acolo unde îi este locul, la Dumnezeu.. Nu o lăsa să cadă în lucruri de nimic, în gândurile răutății, ale judecării aproapelui, ale plăcerilor care golesc sufletul, ale necredinței și ignoranței.
Ai grijă de mintea ta! Dă minții tale hrana cea mai aleasă: RUGĂCIUNEA!
24 Martie 2017

Bucuria de a sta în lumina adevărului dumnezeiesc

evangheliaOrtodoxia nu e încleștare în propriile păreri și judecăți, în forme fixe de manifestare, ci este bucuria de a sta în lumina adevărului dumnezeiesc. Ea este bucuria eliberării din tirania gândurilor și a bolilor sufletului care ne țin prizonieri în întunericul lăuntric.
Evanghelia vorbește atât de frumos despre tine! Cercetează Evanghelia, adâncește-o. Apoi lasă și tu viața ta să vorbească frumos despre Evanghelie!
20 Martie 2017

Lasă conștiința să îți ghideze viața

constiinta1Omul căzut este la dispoziția dorințelor și gândurilor sale păcătoase. Ele îl comandă, ele decid în locul conștiinței sale, ele îl duc acolo unde nu îi este chemarea și împlinirea, amăgindu-l cu premiul plăcerii fără sfârșit.
Viața se schimbă când conștiința este lăsată la cârma vieții noastre.
Nu-ți ucide constiința, că te ucizi pe tine însuți. Las-o să îți ghideze viața. Dacă ea moare, nici tu nu mai poți fi fericit. Fuga de Evanghelie amplifică drama neîmplinirii.
15 Martie 2017

Iertarea lui Dumnezeu

iertarealuiDumnezeuUn om a mers la spovedanie să iși mărturisească un păcat foarte mare. După ce s-a spovedit, l-a întrebat pe părintele duhovnic: "Credeți că Dumnezeu îmi poate ierta un pacat așa de mare?" El însă i-a spus cu înțelepciune, știind ce avea să se întâmple: " Nu știu." Omul ieși din biserică mai tulburat și mai necăjit decât intrase. Stătea ân fața bisericii, nevoind să creadă că auzise așa ceva din gura duhovnicului său. Apoi hotărât iși zise: " E cu neputință ca unui om căruia un preot îi dezleagă păcatele acestea să rămână neiertate. Doamne, Îți mulțumesc că m-ai iertat!" În acea clipă cerurile se deschiseseră în inima lui și îl inundă o pace și o bucurie de nedescris. Abia acum înțelesese rostul cuvintelor duhovnicului său și se întoarse să-i ceară iertare pentru șovăiala sa care dădu naștere la întrebarea fără rost.
Dumnezeu iartă omul care își cere iertare din toată inima. Ce minune și bucurie este să-L auzi pe Domnul rostind prin gura slujitorului Său " Te iert și te dezleg de toate păcatele tale."
Iertarea lui Dumnezeu îți înnoiește puterile sufletului tău și îi dă aripi să se înalțe la demnitatea pe care o are.
13 Martie 2017

Doar Voia lui Dumnezeu ne face fericiți

VoialuiDumnezeuPersoana pe care o mințim și o dezamăgim cel mai mult este propria persoană. Ne mințim că știm totul, că putem totul, că suntem altfel decât ceilalți, că ceea ce ne propunem și chiar vom realiza ne va face fericiți, că știm cum să îi schimbăm pe ceilalți sau chiar lumea întreagă, că știm noi cine sunt cu adevarat ceilalți, etc.
De atâția ani ne împlinim doar voia noastră, credem și urmăm dorințelor și planurilor noastre și încă nu ne-am convins că tocmai împlinirea lor ne adâncește nefericirea.
Doar Voia lui Dumnezeu ne face fericiți și bucuroși pentru că doar Voia Lui este nemincinoasă.
13 Martie 2017

Inimă de copil

inimadecopilNu poți iubi cu adevărat dacă nu ai inimă de copil.
O inimă de copil e lipsită de egoism, invidie, gânduri viclene, răutate.
Iubirea adevărată e cea care te îndeamnă să te dăruiești și să te jertfești necondiționat.
Nici pe noi înșine nu mai știm să ne iubim și să ne prețuim cu adevărat, pentru că nici pentru noi înșine nu mai găsim înțelepciunea și puterea de a face ce ne este de folos.
Doamne, Doamne, caută inimile noastre și umple-le de darul iubirii.
11 Martie 2017

Cum se biruiește dușmanul din noi?

dusmanul omuluiCel mai mare dușman este ascuns în noi, în multe din gândurile, părerile, convingerile noastre, în toate patimile noastre, în rănile noastre.
Oamenii răniți nu au pace, pentru că rănile se vindecă prin iertare și nu prin ignorare, uitare sau mai grav prin răzbunare.
Dușmanul acesta se biruiește când omul se angajează în procesul de vindecare prin dreapta credință, prin rugăciune și post, prin ascultare de duhovnic, prin încredințarea în mâna lui Dumnezeu, prin trăirea vieții în prezent, iertând și binecuvântând.
07 Martie 2017

Singurătatea cea mai grea

singuratateaDacă în suflet e prea mult EU iar tu, el, ea, noi, voi, ei, ele nu au locul cuvenit, atunci începe să bată vântul singurătății, autosuficienței, goliciunii, nefericirii.
"Nu e bine ca omul să fie singur", zice Domnul. Singurătatea cea mai grea se naște înlăuntru cănd tu devii măsura tuturor lucrurilor.
06 Martie 2017

Doamne, învață-ne să iubim!

mantuitorul01Cât timp EU e mai important decât TU încă nu am învățat să iubim. Și cât timp TU trebuie să facă doar ce vrea EU se blochează porțile iubirii. Și dacă EU trebuie să facă doar ce vrea TU se întâmplă același lucru.
Iubești cu adevărat doar dacă ești liber de EU și te dăruiești necondiționat lui TU!
Doamne, învață-ne să iubim!
04 Martie 2017 

Postește și bucură-te de viața ta cu Dumnezeu!

postestePostește de mândrie și îngâmfare și adu-ți aminte că Dumnezeu își iubește fiii fără deosebire.
Postește de invidie și bucură-te că Dumnezeu nu a lăsat pe nimeni lipsit de daruri.
Postește de gândurile de judecată și nu mai analiza viața altora, încetând să mai fugi de tine.
Postește de răzbunare și ură și binecuvântează pe cei ce te-au rănit, pentru că nimeni nu s-a mântuit urându-și aproapele.
Postește de mâncare ca trupul tău să se vindece.
Asumă-ți greșelile și ai demnitatea de a-ți cere iertare pentru ele, fără să mai dai vina pe alții.
Postește, roagă-te, binecuvântează și bucură-te de viața ta cu Dumnezeu!
02 Martie 2017

Primăvară, bine ai venit!

primavaraPrimăvara ne îndeamnă să ne înnoim sufletul.
Primăvara ne reamintește de frumusețea de dinlăuntru.
Primăvara ne umple inima de speranță și curaj,
Primăvara ne arată că există înviere.
Primăvara ne încălzește trupurile și inimile ca să înțelegem cât de benefică e căldura pentru trup și pentru suflet.
Primăvara ne colorează viața și ne descoperă frumusețea pe care Dumnezeu a așezat-o în jur.
Primăvara ne face să uităm de răceală și întuneric și ne impulsionează să zâmbim cu credință și nădejde.
Primăvară, bine ai venit!
Vă doresc o primăvară plină de duhul păcii, al bucuriei și al iubirii!
01 Martie 2017

Dragostea din casă

fetite– Când copilul intră în anturaje rele și pleacă de acasă, este nădejde că se va întoarce?
– Dar a luat de acolo dragoste? Dacă în casă este dragoste și îl înconjurăm pe copil cu dragos­te, atunci, chiar dacă va pleca și va intra în anturaje rele, într‑o bună zi va vedea că acolo nu este dragoste. Va vedea că peste tot e fățărnicie, și se va întoarce acasă. Dar dacă își va aminti că acasă era vrajbă și ură, inima nu‑l va împinge să se în­toarcă.
Sf. Paisie Aghioritul
28 Februarie 2017

Harul si misiunea

SfGrigoreTeologul"Înainte de a-i purifica pe alții, trebuie să începi prin a te purifica pe tine însuți; ca să poți învăța, trebuie să fii tu însuți învățat; să devii lumină, ca să luminezi, să te apropii de Dumnezeu, ca să-i poți apropia de El pe ceilalți, să fii sfințit, ca să sfințești, să duci de mână și să sfătuiești cu înțelepciune. " Sf. Grigore Teologul
27 Februarie 2017

Grijile

tulipGrijile adevărate sunt puține, cele false sunt enorm de multe.
25 Februarie 2017

Adevărata libertate

growthDipsunem de atâtea libertăți și oportunități înșelătoare, care ne consumă timpul și ne epuizează puterile.
Adevărata libertate ne scoate din sclavia timpului și ne poartă spre veșnicie, spre Dumnezeu.
21 Februarie 2017

Prețuiește și respectă viața!

viata1Viața nu este o jucărie cu care te poți juca oricum și oricând. Viața este un dar de sus.
Prețuiește și respectă viața ta și a celorlalți!
21 Februarie 2017

Începe să te rogi pentru oamenii pe care îi judeci!

incepe sa te rogiJudecata, rațiunea, capacitatea de a analiza, ne-a dat-o Domnul ca să o folosim pentru a intra în adâncul vieții noastre lăuntrice. Noi însă folosim gândirea ca să dăm buzna în viața altora, o utilizăm ca pe o arma împotriva aproapelui nostru pe care îl judecăm și condamnăm ca niște "adevărați" judecători.
Să nu mai analizăm viața celorlalți. Să ne analizăm propriile căderi care sunt adesea sursa patimii cu care îi judecăm pe ceilalți, proiectând asupra lor frustrările, nemulțumirile, neputințele, mustrările conștiinței noastre.
Dacă nu poți face ceva bun pentru ceilalți, măcar lasă-i în pace. Iar dacă vrei să încetezi cu adevărat să osândești, începe să te rogi pentru oamenii pe care îi judeci. Înlocuind osândirea cu rugăciunea, începi să intri în adâncul inimii tale, regăsindu-ți sufletul de care ți-e dor.
20 Februarie 2017

Rugăciune pentru cei adormiți

lumina1Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!
18 Februarie 2017

Povestioară

iubireaparinteascaÎn mijlocul unui oraș zgmotos trăia un preot cu soția sa. Erau căsătoriți de 52 de ani și se iubeau mai mult decât la început. Crescură șase copii și aveau o mulțime de nepoți. Doi tineri neliniștiți se apropiară de ei și le ceru un sfat pentru creșterea copiilor.
- Noi ne-am iubit fără încetare copiii și le-am arătat permanent cât de bucuroși suntem că îi avem, spuse părintele cu ochii plini de lumină. Iubirea și rugăciunea ne-au arătat întotdeauna calea spre cea mai bună educație. Duhul Sfânt ne crește pe toți, dacă ne lăsăm în mâna Lui. Noi nu ne-am pus nadejdea nu în noi, ci în Dumnezeu Atotștiitorul, pe care L-am rugat să ne povățuiască să creștem copiii spre slava Numelui Său. Nu ne-am dorit niciodată ca ai noștri copii să fie mai buni decât alții. I-am încurajat și susținut să își folosească darurile pe care le-au primit de sus, pentru că lui Dumnezeu vom da socoteală pentru modul în care ne-am folosit capacitățile, adăugă cu glas rar și plin de pace părintele.
- Nu s-a pierdut nimic din osteneala noastră, zise preoteasa cu duh de recunoștință. Dumnezeu nu lasă neascultată nici o rugăciune care este spre zidire. Noi ne-am simțit neputința și am așezat-o înaintea Domnului, lăsându-L pe El să ne îndrume cum să creștem copiii. Abia acum înțelegem că rugăciunea ne-a învățat totul.
- Adesea părinții sunt neliniștiți pentru că ei înșiși nu se lasă în mâinile Părintelui Ceresc și cred că știu toate mai bine decât Domnul. Rugăciunea pentru copii este cea mai puternică probă a iubirii. Atât ne iubim copiii cât ne rugăm pentru ei, încheie părintele binecuvântând capetele celor doi tineri.
Tinerii se retrăseseră umpluți de pace, bucurie, lumină și recunoștință. Aveau acum cele mai frumoase daruri pentru copiii lor. De atunci focul rugăciunii lor pentru copii s-a aprins și nu s-a mai stins niciodată. Niciodată...
15 Februarie 2017

Ce este dragostea?

dragosteaNe iubim fără să ne băgăm în seamă, fără să ne vorbim frumos, fără să ne ajutăm, fără să ținem cont de nevoile celuilalt, fără să ne iertăm, fără să ne rugăm unul pentru altul? NU! Asta nu e iubire!
"Dragostea nu este o emoție. Dragostea este o atenție fină și o grijă profundă față de celălalt. " Pr. Ioachim Parr
14 Februarie 2017

Fie, Doamne, mila Ta cu noi toți!

inv01Uneori vrem ca Dumnezeu să fie drept doar ca să îi pedepsească pe alții, iar nouă să ne fie totdeauna milostiv.
Fie, Doamne, mila Ta cu noi toți!
12 Februarie 2017

Doamne, coboară-Te în inima noastră!

intoarcereafiului risipitorAstăzi am ascultat Pilda fiului risipitor care se întoarce acasă și a celui care nu mai poate să intre în casă pentru că judecă și invidiază pe fratele său.
Pocăința ne întoarce la Dumnezeu, invidierea și judecarea aproapelui ne ține departe de El.
Doamne, coboară-Te în inima noastră și fă din ea locul în care să ne simțim acasă!
12 Februarie 2017

Povestioară

oazaDoi prieteni mergeau împreună prin deşert. La un moment dat s-au certat, şi unul dintre ei i-a spus vorbe grele celuilalt şi l-a lovit. Acesta din urmă, îndurerat, fără cuvinte, a scris pe nisip:
”Astăzi, cel mai bun prieten m-a jignit şi m-a lovit.” Au continuat să meargă şi au ajuns la o oază, în lacul căreia au decis să se răcorească.
Cel care fusese pălmuit a fost cât pe ce să se înece, dar prietenul său l-a scos la mal. După ce şi-a revenit, cel salvat a scris pe o piatră:”Astăzi, prietenul meu cel mai bun a fost lângă mine când am avut nevoie de el.”
Celălalt l-a întrebat:
– Când te-am lovit ai scris pe nisip, iar acum ai scris pe o piatră. De ce?
Acesta i-a răspuns:
– Când sunt rănit scriu pe nisip pentru ca vânturile să şteargă amintirea suferinţei.
Dar când cineva îmi face un bine sap această amintire în piatră, pentru că ea să dăinuie, neştearsă…
11 Februarie 2017

Doamne, întoarce părinții la copiii lor!

copilul8Într-o zi o mamă își exprima bucuria că singurul ei copil e foarte bine. E acasă în Romania cu bunica. Mama e împlinită și fericită că îi poate trimite de toate. Ea trăiește împreună cu soțul în străinătate și muncesc din greu să se realizeze material la standarde europene, nu oricum. Încerc să îi temperez mincinoasa bucurie întrebând-o cum poate un copil să fie fericit fără să își vadă părinții decât o dată pe an. Pare că nu înțelege sau mai bine spus i se pare că eu nu înțeleg bucuria ei și e convinsă că nu a găsit persoana potrivită cu care să o împartă.
Fără îndoială voia confirmarea că face bine și e dezamăgită că nu am încurajat-o în iluzia ei prin care își distrugea copilul. Copilul crescuse fără ea și fără el aproape un deceniu. Cine făcuse de fapt cel mai mare sacrificiu? Copilul sau parinții care gândeau că acum îi pot oferi totul. Totul mai puțin PREZENȚA, care de fapt era TOTUL.
A plecat scârbită de "incapacitatea" mea de a o înțelege, iar eu am ramas întristat, rugându-L pe Domnul să-i dea lumina sfântă a adevărului și puterea de a învăța măcar din suferințele copiilor care nu au mai suportat să trăiască fără părinți.
Uneori ne obișnuim cu situații pe care de fapt le putem schimba. Dar nu vrem să le mai schimbăm pentru că ne-am învățat să trăim fără să gândim, îngropându-ne conștiința în negura justificărilor de tot felul.
Sacrifică-te TU, nu sacrifica sufletul copilului tău! 
Doamne, întoarce părinții la copiii lor!
10 Februarie 2017

Duhul nemulțumirii

persoanaDuhul nemulțumirii și al nerecunoștinței față de darurile lui Dumnezeu nu-l tulbură și-l distruge doar pe cel care îl are ci și pe cei din jurul său.
Să ne rugăm pentru cei care nu iși prețuiesc și nu își folosesc cu mulțumire darurile!
07 Februarie 2017

Doamne, ai grijă de țara mea!

credinta 2E o mare demnitate să știi să iți aperi credința, Biserica, neamul, țara, virtutea, familia, prietenii. E o mare virtute să stai drept într-o lume strâmbă, să ieși la lumină când mulți preferă întunericul. E o mare împlinire să știi să faci din viața ta un dar pentru ceilalți.
Doamne, ai grijă de țara mea!
06 Februarie 2017

Să fim lumină pentru copiii noștri

luminaCopiii ne ajută să ne vedem sufletul pentru că în ei se răsfrâng virtuțile și patimile noastre.
Doamne, ajută-ne să fim lumină pentru copiii noștri!
27 Ianuarie 2017

Fii partea lui luminoasă

ParteUniversEști o parte a Universului. Cultivă gândurile bune și curate ca să fii partea lui luminoasă!
24 Ianuarie 2017

Ce simte un copil

copilÎntreabă-te adesea: Cum m-aș simți eu dacă un adult s-ar purta cu mine precum mă port eu cu copilul meu?
20 Ianuarie 2017

Principalul responsabil ești TU

copilulNU aștepta ca celelalte instituții să îți educe copilul. Nici Biserica, nici școala, nici grădinița sau alte instituții nu pot împlini rolul fundamental al FAMILIEI. Un copil bine crescut, care se bucură de atenția maximă, de grija cuvenită, de exigența potrivită a familiei nu poate fi ușor dezechilibrat de haosul valoric din zilele noastre. Nu te lăsa prins în capcana delegării funcției educative a familiei către celelalte instituții. Este o falsă așteptare care îți nedreptățește și rănește copilul. TU ești principalul responsabil pentru modul în care se dezvoltă copilul tău. Dăruiește-i atenția pe care o merită!
19 Ianuarie 2017

Dumnezeul nostru

razele soareluiTot mai puțini oameni află pe Dumnezeu, pentru că din ce în ce mai mult lipsește sinceritatea și autenticitatea. Dumnezeul nostru este Dumnezeul Adevărului, al Smereniei, al Iubirii și nu poate fi găsit de sufletul care nu se pocăiește de viclenie, de mândrie și de răutate.
Doamne, Doamne, caută din cer și vezi și cercetează inimile noastre!
19 Ianuarie 2017

Cel ce iubește cu adevărat

pasareOmul care iubește cu adevărat chiar și atunci când suferă nu rănește pe nimeni, nici măcar pe sine însuși, pentru că dragostea sa îl apropie de Dumnezeu, Care îl păzește.

18 Ianuarie 2017

Rugăciunile unui duhovnic

sf siluan athonitul"Mare putere au rugăciunile unui duhovnic. Am suferit mult din partea demonilor din pricina mândriei mele, dar Domnul m-a smerit și m-a miluit pentru rugăciunile părintelui meu duhovnicesc, și acum Domnul mi-a descoperit că peste ei odihnește Duhul Sfânt și de aceea îi cinstesc mult pe duhovnici. Pentru rugăciunile lor primim harul Sfântului Duh și bucurie de la Domnul Care ne iubește și ne-a dat tot ce ne e de trebuință pentru mântuirea sufletelor." Sfantul Cuvios Siluan Athonitul
17 Ianuarie 2017
 

Problema judecării

judecareaDe ce judecăm? Pentru că ne-a dat Dumnezeu minte, rațiune.
Problema nu e că judecăm, ci că judecăm nedrept, cu răutate, cu invidie, cu dispreț, cu îngâmfare, fără milă.
17 Ianuarie 2017

Iadul

PrSofronie"Oamenii iși construiesc singuri iadul lor." Pr. Sofronie
17 Ianuarie 2017

Istorioară cu tâlc

istorioaraOdată, mă plimbam cu tatăl meu când, la o cotitură, după o clipă de tăcere, el m-a întrebat: - În afară de ciripitul păsărelelor, mai auzi şi altceva? Mi-am ascuțit auzul și, după câteva secunde, i-am răspuns: - Aud zgomotul unei căruţe. - Aşa este, - a spus tatăl meu - este o căruță goală. L-am întrebat: - Cum de știi că este o căruță goală, dacă încă nu o putem vedea? Iar el mi-a spus: - E foarte ușor să știi când o căruță este goală, fiindcă cu cât este mai goală, cu atât face mai mult zgomot.
Astăzi, adult fiind, când văd o persoană care vorbește prea mult, întrerupând conversația celorlalți, dovedindu-se inoportună, lăudându-se cu ceea ce posedă, simțindu-se atotputernică și disprețuindu-i pe cei din jurul ei, încă mi se pare că mai aud vocea tatălui meu, spunând: "Cu cât este mai goală căruța, cu atât mai mult zgomot face".
Smerenia constă în a trece sub tăcere virtuțile noastre și a le permite altora să le descopere. Nu uita că există oameni atât de "săraci", încât nu au nimic altceva decât bani și mândrie. Nimeni nu este mai gol la suflet, decât cel care este plin de sine însuși. Smerenia este temelia Sfințeniei. Smerenia îi alungă pe draci. Smerenia fără nici o osteneală a mântuit: pe fiul risipitor, pe vameș, pe tâlharul cel de-a dreapta, care puține cuvinte au grăit către Dumnezeu și s-au mântuit.
11 Ianuarie 2017

Doamne, învață-ne să Te cinstim!

omVrem ca Dumnezeu să se poarte cu noi ca un Părinte, iar noi ne purtăm cu El ca niște străini.
Doamne, învață-ne să Te cinstim!
05 Ianuarie 2017

Evanghelia lui Hristos

Hristos atotstapanitorulEvanghelia lui Hristos se împlinește formidabil în viața omului credincios care dispune de o riguroasă cultură a bunului simț.

03 Ianuarie 2016

Credința adevărată

pantokratorÎn Dumnezeu nu poți crede doar de dragul de a crede într-o forță spirituală. Credința adevărată în Dumnezeu este rodul unei relații cu Persoana Dumnezeiască. În afara acestei relații credința nu e decât o mascaradă, o minciună, o autoamăgire, o gravă mărturie de superficialitate.
03 Ianuarie 2017

Doamne, binecuvântează Anul Nou 2017!

2017Anul Nou se va umple de dragoste dacă vei spori dragostea în inima ta.
Anul Nou se va umple de pace dacă vei înmulți rugăciunea în sufletul tău și prin ea vei găsi puterea de a ierta desăvârșit.
Anul Nou se va umple de binecuvântare dacă vei binecuvânta pe cei din jurul tău.
Anul Nou se va umple de viață dacă vei învăța să respecți și să prețuiești viața ta și viața celorlalți.
Anul Nou se va umple de credință dacă vei ânvăța să-ți cunoști slăbiciunile și să le oferi lui Dumnezeu spre vindecare.
Anul Nou se va umple de bucurie dacă vei învăța că bucuria vine dăruind.
Anul Nou se va umple de lumină dacă vei pune inima ta în mâinile lui Dumnezeu ca să o curățească.
Anul Nou se va umple de fericire dacă vei învăța că fericirea nu pică din cer, ci se lucrează cu atenție la viața lui Dumnezeu. De aceea vă urez să lucrați intens cu Hristos la bucuria sufletelor voastre.
Doamne, binecuvântează Anul Nou 2017!
31 Decembrie 2016

Nașterea Domnului

NastereaDomnului01Sărbătoarea Nașterii Domnului să ne fie tuturor prilej de reînnoire a bucuriei că suntem ai lui Hristos și de întărire în dorința de a fi mai plini de credință, de dragoste, de curajul de a dărui și de a nădăjdui în bine.
Să ne bucurăm de pruncul Iisus Hristos, de Maica Domnului, de îngeri, de sfinți, unii de alții, cu drag, cu prețuire, cu recunoștință și să cerem Celui Ce vine printre noi pace sufletului, demnitatea credinței, curajul iubirii și forța speranței.
Să zicem toți din tot sufletul și din tot cugetul nostru:
Slavă Ție, Doamne, pentru dragostea cu care ai despicat cerurile ca să Te cobori din ele printre noi!
La mulți ani binecuvântați!
23 Decembrie 2016

Măsura

sfantul antonie"Dumnezeu îți va păzi sufletul, în măsura în care îți vei păzi tu limba."
Cuviosul Antonie
17 Decembrie 2016

Totul se face cu măsură

masura1„Trupul are o dorinţă firească, însă nu de preacurvie sau adulter, ci pur şi simplu de împreunare trupească. Trupul are o dorinţă firească nu de lăcomia pântecelui, ci de hrană, nu de beţie, ci de băutură. Drept mărturie că nu beţia este dorinţa firească a trupului, ia aminte cum, ori de câte ori întreci măsura şi ori de câte ori depăşeşti hotarele fireşti, trupul nu se mai poate abţine nici o clipă.” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilia V la Efeseni)  

12 Decembrie 2016

Ești bun, ești liber, ești stăpân pe tine!

libertateRăutatea nici după îndelungate lupte nu te părăsește, pentru că răul întunecă, robește și stăpânește, dacă îl lași în gândul și inima ta.
De bunătate te scapi însă ușor chiar și printr-o singură clipă de neatenție, pentru că bunătatea nu te subjugă, nu te obligă, ci iți respectă libertatea.
Ești bun, ești liber, ești stăpân pe tine!
06 Decembrie 2016

Unde rătăcești?

ratacireSuflete al meu, pe unde ești? Unde rătăcești de nu te împlinești?

02 Decembrie 2016

Răbdare, milostenie și rugăciune

rabdare"Pentru mântuire sunt necesare trei lucruri. Primul: răbdare; al doilea: răbdare; al treilea: răbdare. Frate Ioane, da-ţi mai trebuie ceva: milostenie. Nu trebuie să dai vaca! Nu ţi-a cerut Dumnezeu vaca, niciodată! Ferească Dumnezeu! Nici viţelul. Da’ sticla de lapte trebuie s-o dai! Şi încă un lucru, frate Ioane: rugăciunea. Pasul şi Dumnezeu! Fără răbdare, fără milostenie şi fără rugăciune nu se poate mântui omul!" Pr. Ilie Cleopa

02 Decembrie 2016

Deruta noastră

derutaAm ajuns ca nici noi să nu ne prețuim pe noi înșine, târându-ne mintea, sufletul și trupul în tot felul de idealuri false cu care ne tot mințim că vom fi fericiți?
Doamne, caută din cer și vezi deruta noastră și ne izbăvește din ea!
17 Noiembrie

Milostivirea

pr.filotheos"O viață trăită fără milă este o viață de care mi-e milă." Pr. Filotheos
Lasă milostivirea lui Dumnezeu să se reverse în lume prin inima ta!
09 Noiembrie

Dăruiește iubire

daruind iubireCe minunat ar fi să obosim când LUĂM, așa cum obosim când DĂM.
Doamne, învață-ne să dăruim mai departe iubirea prin care ne-ai umplut de darurile Tale!
31 Octombrie 2016

Bucuria rugăciunii în comun

Iisus01De ce nu simțim bucuria rugăciunii în Biserică?
Bucuria rugăciunii în comun este în strânsă legătură cu bucuria de a fi printre oameni, cu bucuria de a-i prețui și ajuta pe oameni, cu bucuria de a accepta și respecta pe fiecare așa cum este.
Adesea intrând în Biserică nu intrăm și în noi înșine, ci rămânem în gândurile de dinafară judecând, disprețuind, corectând pe cei din jur în mintea noastră.
De aceea, intră în Biserică să te împărtășești de puterea prezenței lui Hristos în Sfânta Liturghie și în același timp intră în inima ta și te roagă cu toată atenția. Nu-l lăsa pe cel vrăjmaș să-ți ducă gândul la ceilalți și nu mai sta cu frica născută din mândrie că ce zice unul sau altul despre tine.
Roagă-te nu doar pentru tine și ai tăi, ci pentru toți cei prezenți și pentru întreaga lume. Doar așa vei dobândi bucuria de a te odihni în Biserică prin împreună rugăciune.
22 Octombrie 2016

Învață să iubești

a iubiCine vrea să fie iubit, să învețe mai întâi să iubească.
17 Octombrie 2016

Vine vremea...

vine vremeaVine vremea când viața contrazice tot ce am gândit noi despre ea și tot ce am făcut noi din ea, arătându-ne realitatea dureroasă a deciziilor noastre greșite. E vreme binecuvântată de Dumnezeu, vremea trezirii noastre la realitate, vremea reînnoirii vieții, doar dacă avem curajul și demnitatea de a spune cu pocăință: "Am greșit, Doamne. Arată-mi TU acum calea pe care voi merge, că la Tine ridic sufletul meu."
Orice cădere poate deveni o ridicare din moartea sufletului. Ai curajul de a-ți recunoaste păcatele și de a i le da lui Dumnezeu să le ierte, să le spele, să le arunce în adâncul infinit al uitării Sale. Doar așa poți începe o viață cu adevărat nouă și fericită!
12 Octombrie 2016

Când te poți bucura cu adevărat de viața ta?

bucuriaDe viața ta te poți bucura cu adevărat doar atunci când ai învățat să te vindeci prin iertare. Iertarea vine atunci când te rogi, binecuvântezi și slăvești pe Dumnezeu și pentru cele bune și pentru cele mai puțin bune din viața ta.
11 Octombrie 2016
 

Duhul Său este Dragoste

maica gavrilia papaiannis"Când Dumnezeu ne-a făcut, El ne-a dat viaţă şi a suflat în noi Duhul Său. Duhul acesta este Dragoste. Când nu avem dragoste, devenim cadavre şi suntem cu totul morţi."
Maica Gavrilia
04 Octombrie 2016

Când devii fericit?

toamnaAtunci când Îi spui lui Dumnezeu DA, începi să devii fericit.
Spune DA poruncilor lui Dumnezeu și vei afla bucuria de a fi și de a trăi!
02 Octombrie 2016

Ascultă-ți copilul!

asculta copilulDorințele, sentimentele, emoțiile, eșecurile, singurătatea, bucuriile și durerile copilului tău sunt cel puțin la fel de importante ca și ale tale.
Ascultă-i durerea, bucuria, întristarea, entuziasmul, nevoia, idealul, speranța.
Învață să-ți asculți și să îți înțelegi copilul ca să învețe și el să te asculte și să te înțeleagă!
27 Septembrie 2016 

Noblețea sufletului

nobletea"Viața duhovnicească înseamnă noblețe. Să aveți noblețe duhovnicească, să nu fiți o generație mucegăită".
Sf. Paisie Aghioritul
26 Septembrie 2016

Slavă Ție, Doamne!

iisus08Slavă Ție, Doamne, pentru această zi pe care ne-ai dăruit-o ca să ne putem lucra mântuirea și să ne pregătim pentru întâlnirea cu Tine!
Slavă Ție, Doamne, pentru oamenii pe care îi avem în jurul nostru și prin care descoperim atât darurile cât și neputințele noastre.
Slavă Ție, Doamne, pentru tot ce am trăit și trăim, întrucât prin acestea ne înveți să Te slujim pe Tine, Domnul Milostivirii.
Slavă Ție, Doamne, pentru că EȘTI cu noi!
25 Septembrie 2016

Dragoste pentru Biserică

sftreimeIubește-ți Biserica pentru că prin ea curg darurile lui Dumnezeu în viața ta: iertarea, luminarea, mângâierea, tăria, înțelepciunea, știința duhului, vindecarea.
Fără Biserică credința noastră e precum casa zidită pe nisip pe care o spulberă valurile acestei vieți.
Doamne, dăruiește dragoste pentru Biserica pentru care Ți-ai dat viața!
21 Septembrie 2016
 

Nădejdea în Dumnezeu

sf maxim marturisitorul"Să iubim pe tot omul, din suflet; dar să nu ne punem nădejdea în nici unul dintre oameni. Căci câtă vreme ne susţine Domnul, ne înconjoară mulţime de prieteni şi toţi vrăjmaşii noştri sunt fără putere. Când însă ne părăseşte Domnul atunci ne părăsesc şi toţi prietenii şi vrăjmaşii dobândesc putere împotriva noastră. Dar şi cel ce îndrăzneşte, bizuindu-se pe sine, va cădea cu cădere jalnică. Cel ce însă se teme de Domnul iarăşi se va înălţa."
Sf. Maxim Marturistitorul
20 Septembrie 2016

Voia Domnului

iisus9"Ceea ce ne-a dus la dezastru este VOIA NOASTRA, iar ceea ce ne scoate este implinirea VOII LUI DUMNEZEU."

Maica Siluana

19 Septembrie 2016

Puterea Sfintei Cruci

inaltarea sfintei cruciCrucea este dăruire, iertare, binecuvântare, grija pentru ceilalți, durere, credință, nădejde, rugăciune, încredințare desăvârșită în mâinile lui Dumnezeu.
Acestea le-a trăit Hristos pe Cruce și de atunci suntem și noi chemați să gustăm din aceleași trăiri.
Crucii Tale ne închinăm Hristoase și Învierea Ta o lăudăm și o mărim!
Păzește-ne și ne înțelepțește, Doamne, cu puterea sfintei Tale Cruci.
14 Septembrie 2016

Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

nasterea maicii domnului

Nimeni nu te va prețui așa cum o face Hristos. Nimeni nu îți va dărui mai mult decât îți dăruiește Hristos. 
Nimeni nu îți va fi vreodată mai aproape ca Hristos.
Nimeni nu îți poate lua bucuria de a fi cu Hristos dacă tu știi să lupți pentru ea.
Nimeni și nimic nu te poate împlini așa cum te împlinește dragostea lui Hristos.
Toate aceste daruri au fost revărsate în lume prin mijlocirea celei ce s-a născut astăzi: Maica Domnului.
Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!
La mulți ani, Maria!
08 Septembrie 2016

Să ne trăim credința cea adevărată

sfintiibisericii ortodoxeOrtodoxia noastră a fost apărată și păstrată de-a lungul timpului de Sfinții Părinți, oameni sporiți în înțelepciune, care se rugau neîncetat, care iubeau fără măsură, care slujeau pe Dumnezeu și pe oameni fără sfârșit, care miluiau și iertau fără limită.
Astăzi tot mai mulți oameni plini de ură, lipsiți de bun simț, de înțelepciune, rugători de ochii lumii, postitori din ambiție și nu din smerenie, formaliști și nu credincioși, orbiți de propriile patimi, încrezuți în părerile și convingerile lor fără să se uite la manifestările lor comportamentale, incapabili să ierte, incapababili să vină în ajutorul celorlalți și să facă milostenie discretă, SE OFERĂ nechemați de nimeni să apere CREDINȚA pe care NU o practică.
NE APĂRĂM CREDINȚA prin înmulțirea dragostei și a înțelepciunii, a cunoașterii Sfintei Scripturi și a învățăturilor Sfinților Părinți, prin demnitate și bun simț, prin discreția în postire, milostenie și orice faptț bună, prin gânduri curate, prin răbdare în ispite și prin CREDINȚA ÎN ADEVĂR și nu în PROPRIILE PĂRERI.
Să ne trăim credința cea adevărată ca să o putem apăra, păstra și transmite mai departe.
25 August 2016

Bucuria de a face totul pentru Tine

iisus hristosDe multe ori ceea ce faci rămâne neprețuit de cei pe care îi iubești și îi slujești. Domnul știind aceasta ne încurajează să nu renunțăm la jertfirea noastră, zicând: "Toate câte le-ați făcut, Mie mi le-ați facut" (Matei, cap. 25).
Dumnezeu este Cel Care primește dăruirea ta și Cel Care o răsplătește nu doar cu binecuvântări și daruri pământești, ci mai ales cu viața fericită în veci.
Doamne, dă-ne bucuria de a face totul pentru Tine!
19 August 2016

Mâinile prin care lucrează Domnul

iisus9Cu ardoare Îl strigăm pe Domnul când avem nevoie de El, dar uităm atât de ușor să răspundem strigătului de ajutor pe care El ni-l face cunoscut prin nevoia și durerea aproapelui nostru.
Primim cu atâta bucurie mângâierea Lui și izbăvirea din necazuri și ne întristăm și ne revoltăm sau ne scuzăm des, mult prea des, când suntem chemați să bucurăm, să izbăvim pe alții din necaz.
Nu obosi în a fi mâinile prin care lucrează Domnul spre mângâierea lumii. Dăruiește cu inima bună, căci și tu ești plin de darurile lui Dumnezeu.
Cine obosește iubind și slujind pe Dumnezeu, acela încă nu L-a cunoscut îndeajuns.
18 August 2016

Învață-ne să Te iubim

maica domnului2Ai spus cuiva astăzi "TE IUBESC"?
Nu spune că nu aveai cui să spui. Există o persoană care merită cuvantul acesta mai mult decât oricine, dar n-ai știut să ridici ochii către cer.
Doamne, învață-ne să Te iubim!
15 August 2016

De unde vine fericirea?

calendulaAdesea ne luptăm cu cei din jur în loc să ne luptăm cu noi înșine pentru a deveni ceea ce suntem. Fericirea vine de dinlăuntru și cei mai mulți o caută în afară. Ciudat, nu?

13 August 2016

Doamne, învață-ne să iubim!

Iisus01Vrem dragoste, dar dăruim ură. Vrem răbdare, dar dăm în schimb mânie. Vrem atenție, dar nu suntem atenți. Vrem credință, dar privim cu neîncredere spre cer. Vrem să fim noi înșine, dar ne complacem în a fi ceea ce nu suntem. Vrem să știm, dar nu vrem sa învățăm. Vrem să fim ascultați, dar nu vrem să ascultăm. Vrem să primim fără să dăruim.
Vrem, nu vrem... moartea ne va arăta multora că am trăit doar în dorințe și visuri deșarte, fără să aprindem în inimi iubirea care să lumineze lumea.
Doamne, învață-ne să iubim!
11 August 2016

Iubirea Maicii Domnului

fecioara maria4Apropiindu-ne de Maica Domnului învățăm să-L iubim mai mult pe Dumnezeu.
Pentru ea Domnul a fost totul, ea a purtat în inima ei durerile dar și bucuriile lui Hristos, așa cum mama poartă durerea și bucuria pruncului ei.
Doamne, dă-ne să Te purtăm și noi în suflet precum Te-a purtat Preasfânta Maica Ta.
11 August 2016

Dăruirea bucuriei

inima"Învață să faci din toată inima bucurii celorlalți și vei vedea câtă bucurie iți va dărui ție Dumnezeu."
Pr. Filotheos
10 August 2016

Invidia

inv01De ce a căzut diavolul? Din invidie.
Invidia te face slujitorul celui rău.
Cum te scapi de invidie?
Rugându-te cu putere pentru binele celui împotriva căruia îti vin gânduri de invidie.
08 August 2016

Citește Evanghelia

Iisus HritosNe supărăm și ne tulburăm adesea pentru lucruri de nimic. Ne întunecăm astfel bucuria vieții, îi întristăm sau chiar umilim și pe cei din jur prin mânia și starea noastră sufletească. Ne-am prea obișnuit să ne trăim viața după tipare de proastă calitate, reacționând ca niște roboți cu butoane ușor de declanșat de aspecte banale ale vieții cotidiene.
Evanghelia lui Hristos ne învață să punem preț pe lucrurile de valoare, pe esențele tari, pe viața așa cum poate fi trăită fără să îți fie rușine de ea când o vei reașeza în Mâna Domnului. În Evanghelie descoperi arta unei vieți reușite, împlinite, îndumnezeite.
Citește Evanghelia!
05 August 2016

Scoate viața ta la lumină

viataNu există mai mare realizare în viață decât apropierea de Dumnezeu. De aceea Domnul ne umple de daruri, ca să ne atragă spre iubirea Lui. Dar omul nu mai înțelege sensul iubirii și se răcește chiar și față de sine, trăind o viață seacă și epuizată în colțuri întunecate ale păcatului.
Scoate viața ta la lumină și așeaz-o în Mâna lui Dumnezeu. El te va învăța să te bucuri cu adevărat de ea.
03 August 2016

Lasă-ți conștiința să trăiască

constiintaNu te mira că nu te aude Dumnezeu dacă tu ți-ai ucis propria conștiință ascultând de orgoliul și frica din adâncurile tale.
Conștiința ne cheamă să fim cinstiți cu noi înșine și să nu mai stăm privind în ochii lui Dumnezeu ca și când nu I-am greșit cu nimic.
Lasă-ți constiința să trăiască!
02 August 2016

Fii demn de credința și țara ta!

credintaAi renunțat să te mai numești ortodox de teama să nu fii acceptat în societatea în care voiești să te integrezi? Ți-ai botezat copiii în funcție de confesiunea școlii pe care voiai să o urmeze copilul tău? Ai căutat orice modalitate de a uita că te-ai născut în România?
Nu uita că în orice societate oamenii demni se integrează cel mai bine. Fii demn de credința și țara ta!
01 August 2016

Doamne, arată-mi calea

Isus5Adunăm de toate și rostul nostru tot nu se împlinește. Avem din plin dar nu ne simțim plini. Și totuși de cele mai multe ori ne e greu să căutăm adevăratul sens al vieții noastre. De ce? Ne e rușine să renunțăm la o luptă inutilă? Nu ne lasă orgoliul să ieșim dintr-o concurență fără rost? Vrem să fim prea mult ca alții și prea puțin noi înșine?
"Doamne, arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu." Ps 142
31 Iulie 2016

Nu puteți sluji la doi domni

iisus hristos9"Ai luat ce nu ți se cuvine? Te bucuri că ai înșelat pe aproapele tău? Ți se pare că meriți mai mult și iți faci singur plata? Îți mângâi și liniștești conștiința cu gândul că și alții fac la fel? Adevăr grăiesc ție: Vei plăti până la ultimul bănuț și cu trupul și cu sufletul, și în vis și în realitate.". Pr. Filotheos
"Nu puteți sluji la doi domni. Nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona" Matei, cap. 6
 28 Iulie 2016

Bunătatea

bunatateViața noastră se îmbunătățește când înmulțim în inimile noastre bunătatea.
Noi însă vrem o viață bună fără să fim buni.
Doamne, învață-ne să fim buni!
24 Iulie 2016

Muncește cu conștiința vie!

soareMulte suflete s-au pierdut, multe destine s-au frânt, multe familii s-au dezbinat, chinuri s-au înmulțit, sărăcia s-a adâncit, lipsurile au pus stăpânire pe viața multora, pentru că mult prea mulți oameni lucrează fără conștiință.
Când nu iți faci datoria la locul de muncă, află că-L superi pe Dumnezeu mai înainte de a-ți supăra șeful. Ignorarea propriilor datorii și responsabilități în munca pe care o desfășurăm este un păcat la fel de mare ca și oprirea plății lucrătorilor.
Înainte de a-ți judeca și bârfi șefii, ia aminte la modul în care iți împlinești tu sarcinile.
Nepăsarea, lăcomia și orgoliul șefilor tăi pot fi un motiv să iți dai demisia, dar niciodată un motiv sa nu îți faci datoria.
Modul în care lucrezi vorbește mai ales despre tine! Muncește cu conștiința vie că mai întai de toate lucrul tău îl vede Dumnezeu!
22 Iulie 2016

Cel mai important om de pe stradă

om bancaPe marginea unei strazi comerciale un om in varsta cu ochi impanziti de tristete sta asezat pe o banca. Priveste zambetele de pe chipurile oamenilor multumiti ca merg acasa cu daruri pentru ei insisi si pentru cei dragi.
Deodata imaginea aceasta i se intrerupe brusc. O doamna se apropie de el si ii intinde cu finete o sacosa, intrebandu-l discret: "Imi ingaduiti sa va ofer un dar?" " Desigur, doamna", ii raspunse surprins batranul. "Bogdaproste", adauga el cu recunostinta. Apoi sfios isi ridica privirea inecata in lacrimi si intalni alti ochi in lacrimi.
Se intalnira astfel doua rauri de lacrimi de bucurie: DARUIREA si RECUNOSTINTA!
Acum nu mai conta ce era in sacosa, puteau fi doar pietre. Conta ca el, omul cu ochi inseninati de bucuria de a fi vazut fara a-si striga durerea, era acum un om dintre oamenii incarcati de daruri de pe acea strada. Se simtea din nou un om, cel mai important om de pe strada.
Daruieste cu bucurie si finete si fa-i pe oamenii nevoiasi sa se simta oameni!
16 Iulie 2016

Viața este frumoasă

butterflyViata este frumoasa daca o traiesti in libertatea care se naste in inima ta atunci cand renunti la dorinte si ambitii prostesti.
Viata este frumoasa cand iti privesti si iti tratezi aproapele cu pretuirea si respectul pe care i le poarta Dumnezeu.
Viata este frumoasa cand stii sa multumesti Domnului pentru fiecare dar primit.
Viata este frumoasa cand iti faci datoria din inima si constiinta curata.
Viata este frumoasa atunci cand asculti de Dumnezeul Bucuriei.
Viata este frumoasa atunci cand descoperi frumusetea chipului lui Dumnezeu ascunsa in tine.
Fii atent, sincer si corect cu viata ta!
12 Iulie 2016

Liber în adevăr

birdsIn loc sa incercam cu disperare sa fim ceea ce nu suntem, mai bine ne-am stradui din rasputeri sa devenim ceea ce suntem.
Viata are nevoie de lumina adevarului ca sa poate fi traita in libertate.
Fii liber in adevar!
07 Iulie 2016

Cum se biruiește răul?

rugaciune curataAdesea vrem sa rezolvam neintelegeri si probleme in familie prin reprosuri. Raul nu se biruieste cu reprosuri, jigniri, judecarea celuilalt. Raul se biruieste cu autocritica si rugaciunea izvorata din dorinta de a aduce pacea intre noi.
30 Iunie 2016

Rănile invidiei

arsenie boca"Rănile invidiei sunt adânci şi ascunse şi ele nu suferă vindecare, ca unele ce s-au închis în durerea lor oarbă, în ascunzişurile propriei sale suferinţi. Invidiosul este dușmanul propriei sale sănătăți sufletești. Cel invidiat poate să scape şi să ocolească pe invidios, dar invidiosul nu poate scăpa de sine însuşi. Tu, invidiosule, duşmanul tău e cu tine, vrăjmaşul ţi-e continuu în inimă, primejdia e închisă în adâncul tău: eşti legat cu un lanţ neîndurat, eşti prizonierul invidiei şi nici o mângâiere nu-ţi vine în ajutor. A prigoni pe un binecuvântat de Dumnezeu şi a urî pe cel fericit, este o nenorocire fără leac."
Pr. Arsenie Boca
28 Iunie 2016

Darurile noastre

darurile noastreDumnezeu a umplut oamenii de daruri, dar ele se descopera si se inmultesc doar atunci cand avem bunavointa si curajul sa le folosim spre mangaierea lumii si nu spre lauda si slava personala. Foloseste-ti darurile ca sa inmultesti iubirea in inima ta si in inimile celorlalti.
28 Iunie 2016
 

Să sporim în credință

iisus08Ne bucuram de familiile noastre, de casa noastra, de masina noastra, de realizarile noastre, dar uitam sa ne bucuram de DUMNEZEUL nostru si de CREDINTA noastra.
O credinta pe care nu o pretuim si nu o celebram fara incetare nu convinge pe nimeni, nici macar pe noi insine.
Doamne, sporeste-ne credinta!
25 Iunie 2016

Cum se ia Împărăția Cerurilor?

sf isaac sirul 1Obosim atat de repede cand facem binele, dar gasim mereu puteri innoite sa gandim si sa facem rau.
"Imparatia Cerurilor se ia cu oboseli." Sf. Isaac Sirul
22 Iunie 2016

Respectă-ți copilul

respecta ti copilulVrei un copil care sa te iubeasca, dar tu ii arati manie si razbunare.
Vrei un copil care sa te pretuiasca si sa te respecte, dar tu il jignesti si umilesti prin atitudinea si cuvintele tale.
Vrei un copil care sa te inteleaga, dar tu nu intelegi ca problemele lui la nivelul sau de copil sunt adevarate drame.
Vrei un copil care sa iti multumeasca ca-l cresti, dar tu nu stii sa multumesti ca-l ai.
Vrei un copil care sa fie disciplinat, in timp ce tu iti permiti sa fii dezordonat.
Vrei un copil care sa fie credincios, in timp ce tu ii arati faptele necredintei.
Vrei un copil darnic si generos, dar tu il inveti prin comportamentul tau sa fie lacom si zgarcit.
Vrei un copil super destept, care nu te vede citind sau interesat de cultura.
Vrei un copil deja matur? Vrei un copil care sa se poarte ca un adult? Vrei o copie sau un copil?
Respecta-ti copilul ca sa invete sa te respecte.
 21 Iunie 2016

Dobândește-L pe Hristos prin slujire

inaltareaUnii au falsa impresie ca pot trai credinta in izolare de nevoile si suferintele lumii acesteia. Pe Hristos nu-L putem dobandi intr-o relatie egoista cu El, ci doar printr-o relatie de slujire. Hristos nu se vrea trait in mod egoist, ci slujit prin slujirea oamenilor pentru care Si-a dat viata. Iar pentru a-L sluji cu adevarat trebuie sa fii atent la glasul Lui care striga prin nevoile si suferintele aproapelui tau.
16 Iunie 2016

Ziua Copiilor

copilarie fericitaCopii dragi,
De Ziua Voastra va doresc sa aveti parte:
- de parinti jertfitori, care sa aiba puterea de a va iubi mai mult decat pe insisi,
- de parinti intelepti, care sa va dea nu doar ce va face placere ci si ceea ce va face bine,
- de parinti atenti, care sa stie sa va asculte si sa va inteleaga, care stiu sa se joace cu voi, care stiu sa rada cu voi,
- de parinti prudenti, care stiu sa va fereasca de pericolele lumii acesteia,
- de parinti credinciosi, care stiu sa va pregateasca drumul cunoasterii de Dumnezeu,
- de parinti sensibili, care stiu sa va imbratiseze atunci cand aveti nevoie,
- de parinti consecventi, care stiu sa aplice regulile bunei cresteri,
- de parinti rugatori, care sa va ajute sa gasiti calea catre Dumnezeu prin rugaciune,
- de parinti evlaviosi, care sa va invete respectul fata de valorile sfinte,
- de parinti infranati si curati sufleteste, care sa va invete frumusetea vietii traite in curatie.

Adica va doresc sa FITI FERICITI!

01 Iunie 2016

Să lăsăm iubirea să fie iubire

cupluNu mai credem in iubire pentru ca nu mai daruim iubire. 
Nu ne mai implinim in iubire pentru ca asteptam sa fim iubiti inainte de a iubi si iubim asa cum ne convine noua si nu cum are nevoie celalalt.
Iubirea este in primul rand atentie la celalalt. Doar iubirea adevarata iti ofera capacitatea de a descifra taina persoanei iubite si de a o intalni in profunzimea si frumusetea ei, fara prea multe cuvinte.
Dusmanul cel mai mare al iubirii autentice este iubirea irationala de sine. Ea ghideaza sufletul si trupul doar dupa nevoile si dorintele proprii, intuneca imaginea celorlalti, da nastere maniei si geloziei, urii si dispretului fata de cei ce nu ne implinesc asteptarile.
Sa lasam iubirea sa fie iubire! Sa nu calcam in picioare singura virtute care ne poate face fericiti.
31 Mai 2016

Rugăciune de copil

baiat" Doamne, da-mi putere sfanta,
Sa ajung sa Te cunosc
Si ca ingerii ce-Ti canta
Sa ma port mereu frumos,
Sa fac bine, sa iubesc
Si mereu sa Te-ndragesc."
Amin!
Pr. Iosif Cristian Radulescu
30 Mai 2016

Rugăciune de copil

copil1"Doamne, da-mi din cer ceva
Sa-mi deschida inima
Sa Te pot iubi mai mult,
Pe mama, tata sa-i ascult,
Tot mereu sa ii ajut,
Sa nu-mi pierd vremea in zadar,
Ci s-o traiesc ca pe un dar."
Pr. Iosif Cristian Radulescu
27 Mai 2016

Gândurile bune

daisyMandria, invidia, rautatea, tinerea de minte a raului, judecarea aproapelui aduc iadul in mintea si inima noastra.
Smerenia, pacea, bunatatea, iertarea, rugaciunea, postul, marturisirea pacatelor reaseaza sufletul pe calea bucuriei raiului.
Noi alegem starea in care vrem sa traim, atunci cand decidem ce ganduri lasam in mintea si inima noastra.
Lasa gandurile bune sa faca din inima ta un rai.
25 Mai 2016

Rugăciune de copil

Iisus Hristos03"Doamne, cum sa-ti multumesc
Ca prin mila Ta traiesc?
Mama, tata-s langa mine,
Fratiorii mei sunt bine.
Doamne, eu iti dau in schimb ceva,
Da' sa nu zici la nimenea.
Eu iti dau inima mea
Si fa, Te rog, ce vrei cu ea."
Pr. Iosif Cristian Radulescu
22 Mai 2016

Povața bună

maica domnului. indrumatoareapgPovata cea buna este un frumos dar pe care il putem face celor din jurul nostru. Cand insa ii sufocam cu sfaturi, sa nu ne miram ca nu ne mai asculta.
Noi suntem chemati sa semanam samanta cea buna. Doar Dumnezeu o face sa creasca.
Sa invatam sa daruim binele cu finete.
22 Mai 2016

Trăiește viața după Cuvântul Domnului

constantin si elenaViata e mai mult decat un insucces, o suparare, o jignire, un cuvant dureros. Viata e mai mult decat o dorinta neimplinita, decat un om care nu ne iubeste, decat o zi neplacuta sau innorata. Viata e mai mult decat o dezamagire, o cadere, o enervare. Viata e viata si nu se compara cu nimic! Pretuiti-va viata, traind-o nu dupa neputinta mintii, ci dupa frumusetea Cuvantului dumnezeiesc.
La multi ani, Constantin si Elena!
21 Mai 2016

Eliberarea prin Taina Sf. Spovedanii

sf spovedanieUnii merg la duhovnic ca sa li se dea dreptate. Duhovnicul nu imparte dreptatea, el daruieste iertare tocmai celui care recunoaste ca Dumnezeu a avut dreptate de fiecare data cand prin glasul constiintei sale l-a mustrat ca prin pacate isi distruge viata.
Prin Taina Sfanta a Spovedaniei avem sansa de a iesi din inchisoarea mintii, a iluziilor ei, a "dreptatii" paguboase pe care o cautam cu orice pret, a perceptiilor subiective, a irealitatii in care ne-am izolat launtric, raportandu-ne la Cuvantul Adevarului, pe care Domnul ne cheama sa-l ascultam si prin aceasta sa-l experiem.
20 Mai 2016

Spovada curată

iisus hristos01”N-ai nevoie sa lasi impresie buna duhovnicului. Duhovnicul se simte bine cand ii spui cele mai urate pacate, pentru ca are bucuria ca te-a usurat si te-a scos din adanc de ape. Tu esti la doi metri adancime in apa, de ce ii spui ca esti numai la jumatate de centimetru? Spovedeste-te curat. N-are nevoie duhovnicul ca sa te lauzi tu pe tine. Si pe urma, va mai spun si altceva, el este plin de har si te simte, nu este prost, isi da seama. Credeti ca Dumhezeu a facut duhovnic pe oricine? Si atunci, te simte si, delicat, poate sa-ti spuna: "De ce ma minti, mai frate?" 
Pentru ca duhovnicul nu poate sa-ti lase impresia ca-ti cunoaste tie pacatele. Ii descopera Dumnezeu intr-un fel, ca te dai tu de gol. Si pe urma nu ne intereseaza atat de mult parerea duhovnicului, ne intereseaza ca tu ai reusit sa te salvezi in loc sa te nenorocesti. Pentru ca, fratii mei, ori la spovedit sa spui pacatele, pentru iertare, ori la Judecata de apoi pentru pedeapsa ele se vor vadi, dar nespuse nu raman! Asta sa stie toata lumea. Si duhovnicul va fi de fata acolo, la judecata, unde n-ai ce sa mai zici, si nici el.”
Pr. Arsenie Papacioc
17 Mai 2016

Cunoaște-te pe tine

iiisus hristos pantocrator sinai

Ne traim si ne pazim mai bine viata atunci cand cautam sa aflam adevarul despre noi insine si nu "adevarul" despre ceilalti. Ai grija de viata ta, cunoscandu-te pe tine si ferindu-te de tine insuti.

16 Mai 2016

Ești exemplul copiilor tăi

copiii vadCa sa daruiesti copiilor tai o viata frumoasa si curata, traieste-o tu frumos si curat. Copiii vad si invata viata pe care o traiesti tu.

11 Mai 2016

Dăruind vei dobândi

inmultirea painilor1Vrem sa fim vorbiti de bine, dar noi vorbim de rau. Vrem sa fim admirati, dar noi nutrim invidie. Vrem pace in relatii, dar in inimi purtam razboi. Vrem credinta, dar ne aplecam cu usurinta spre faptele necredintei. Vrem sa fim fericiti fara a-i face pe ceilalti fericiti. Vrem sa fim bucurosi fara a simti si impartasi bucuria celorlalti.
Vrem sa culegem ceea ce nu semanam.
"Daruind vei dobandi." N. Steinhart
10 Mai 2016

Caută-L pe Hristos

Hristos1Cand asculti numai de tine, ramai robul imaginatiei, al proiectiilor mentale, al perceptiilor subiective, al amintirilor. Omul iesit din ascultarea de duhovnic si Biserica alearga in directii imaginare si se izbeste de realitati dezamagitoare.
Nu iti poti crea fericirea cautand cu orice pret sa iti implinesti dorinte la infinit. Nu vezi ca nu ai nicio odihna chiar daca ele se implinesc? Nu vezi ca te plictisesti de propriile realizari? Cauta adevarul ca sa inveti sa traiesti liber de orice lant al propriei minti. Cauta-L pe Hristos asa cum El Insusi S-a revelat lumii si nu ghidandu-te dupa ideile tale despre El.
Hristos a inviat! De aici incepe totul!
4 Mai 2016

Cu inimile deschise

inviereadomnuluiInvierea Domnului va preface noaptea in zi, intunericul in lumina, deznadejdea in nadejde, necredinta in credinta, infricosarea in curaj si intristarea in bucurie. Sa ne lasam inimile deschise ca sa intre in ele Imparatul Slavei, Domnul Puterilor, Biruitorul iadului, Datatorul tuturor bunatatilor!
Noapte Invierii sa va fie plina de har si de bucurie sfanta! Sarbatoarea Sfintelor Pasti sa fie inceputul unei vieti innoite in dragoste fata de Dumnezeu si fata de aproapele, in credinta cea adevarata si in bucuria de a darui bucurie!
30 Aprilie 2016

Mulțumim pentru toată îndurarea Ta

rastignirea2De multe ori ne intristam ca tot efortul si toata jertfa noastra pentru cei pe care ii iubim ramane neapreciata sau chiar neobservata de cei carora le daruim totul, desi am vrea ca ei sa se foloseasca de osteneala noastra ca ea sa nu fie in zadar.
Sa ne intrebam insa si noi: Cat de mult apreciem si ne folosim de Jertfa Celui Care astazi Isi intinde mainile pe Cruce pentru a muri in locul nostru? Cat de mult ne schimba ea inima, gandul, fapta si viata intreaga? Multumim, Hristoase, Dumnezeule, pentru toata indurarea Patimilor Tale! Ne inchinam Patimilor Tale, Hristoase, arata-ne noua si Sfanta Invierea Ta!
29 Aprilie 2016

Paroh
Pr. Dr. Iosif-Cristian Radulescu
Tel: 0174-5273502
Email: pr_iosifcristian@yahoo.com
Adresa: Degerstr. 27, 40235 Düsseldorf
 facebook.com/parohiaortodoxa.dusseldorf
 iosifcristian.blogspot.de

Consiliul Parohial
Pr. Dr. Iosif-Cristian Radulescu – presedinte
Ierom. Siluan Carstea - vicepresedinte
Dan Lazar Ivan – vicepresedinte
Diacon Ovidiu Marius Cioara - consilier
Adrian Bagu – consilier
Dr. Laurentiu Benga – consilier
Dr. Laurentiu Broscaru – consilier
Gheorghe Rusu – consilier
Sergiu Voicu – consilier
Dr. Horatiu Coman – consilier

Cont Bancar
Rumänisch-Orthodoxe Kirchengem Heilige Dreifaltigkeit
Bank: Stadtsparkasse Düsseldorf
IBAN: DE82 3005 0110 1006 2533 61
BIC: DUSSDEDDXXX